Κράββαρης: “Μπήκαν οι βάσεις στο Θερμαϊκό Θέρμης – Βγάζει υγεία και δε στέκεται σε πρόσωπα”

 





Στην εκπομπή Primo Secondo” του City of Primo 106.1” μίλησε ο Μάριος Κράββαρης, εκ των αρχηγών του Θερμαϊκού Θέρμης και παλιότερος παίκτης του ρόστερ της ομάδας.

 Ο 34χρονος σέντερ φορ είναι 6 σερί χρόνια στους “πράσινους” και συνολικά 7 σε δυο θητείες. 

Ο Κράββαρης πρόσφερε πολλά αγωνιστικά, αλλά και ψυχολογικά, με την εμπειρία του στα αποδυτήρια σε ένα συνήθως νεανικό ρόστερ, έχοντας αγωνιστεί ακόμα σε Απόλλωνα Καλαμαριάς (πανηγύρισε τίτλο και άνοδο), Πανσερραϊκό, Αναγέννηση Επανομής, ΑΠΕ Λαγκαδά, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Τύρναβο, Δωτιέα Αγιάς (με όλες στη Γ΄ Εθνική), Κιλκισιακό και ΠΑΟΔ. 

Από τις... παλιοσειρές για την ομάδα των Τάσου Δούμα και Βασίλη Μπούρκα, μαζί με τους Παναγιωτίδη, Τρόκα, Διαμαντίδη κ.α. 

Ο Κράββαρης μίλησε για τις δυσκολίες της σεζόν, τον ανταγωνισμό με την άνοδο του ορίου σωτηρίας σε όμιλο που έπεφταν σχεδόν οι μισοί, τον φόβο του υποβιβασμού που χτύπησε... κόκκινο, τις νίκες-κλειδί, το μυστικό των “πράσινων”, που αποτελούν σκαλοπάτι για νεαρούς, αλλά και το νεοσύστατο Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Θεσσαλονίκης, όπου μετέχει στο πενταμελές Δ.Σ., με καθήκοντα γραμματέα (εκ των ιδρυτικών μελών). 

Ακόμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει σύντομα από τον αγαπημένο του Θερμαϊκό, με τον οποίο παραδέχεται οτι συνδέθηκε συναισθηματικά. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:

Για το αν είναι θετικό το πρόσημο, με “σβήσιμο” της χρονιάς με νίκες με Αγροτικό Αστέρα και Ορφέα Ξάνθης (αμφότερες εντός), που έφεραν τη σωτηρία, μετά από αρνητικά αποτέλεσμα που προηγήθηκαν και έδειχναν να καταδικάζουν την ομάδα (σερί ήττες με Παραλίμνιο, Πανδραμαϊκό και Σοχό): “Ο ρεαλιστικός στόχος ήταν από την αρχή η σωτηρία. Ιδιαίτερα σε ένα πρωτάθλημα λίγων ομάδων, που ο μισός όμιλος σχεδόν υποβιβάζεται. Φάνηκε και από τη βαθμολογία νομίζω, ακόμα και ο δεύτερος, μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές, μαθηματικά δεν είχε σωθεί. Το πρωτάθλημα ήταν αρκετά απαιτητικό, οπότε θα πω οτι είχε θετικό πρόσημο για την ομάδα μου”.


Για τον ίδιο, που “δέθηκε” αυτά τα χρόνια με τις διακρίσεις του Θερμαϊκού, αφού δεν “κάθισε” αλλού 7 χρόνια, αλλά και το τι κρατά στην ως τώρα διαδρομή και κοινή πορεία: “Είμαι πολλά χρόνια στη Θέρμη, είμαι αρκετά δεμένος συναισθηματικά με αυτή την ομάδα. Μένω και στη Θέρμη, έχω επαφή και με τον κόσμο, ήμουν και στις ακαδημίες του συλλόγου. Έχω δεθεί. Πολύ όμορφες στιγμές σίγουρα. Δεν κρατάω μια στιγμή μόνο. Έχω μεγαλώσει και δε ξέρω τι θα κάνω την επόμενη χρονιά. Με χαροποιεί οτι αν αφήσω τώρα την ομάδα, αν έλεγα οτι σταματάω, θα την αφήσω καλύτερα από όταν ήρθα, ήμασταν στην Α1. Ανεβήκαμε, πήραμε Κύπελλο, Σούπερ Καπ, πολύ ωραίες στιγμές. Δυο χρόνια έλεγαν οτι θα ήμασταν στις ομάδες που θα έπεφταν από τη Γ΄ Εθνική, σωθήκαμε με χαρακτηριστική ευκολία, το ίδιο και φέτος εντέλει. Αυτό με χαροποιεί πιο πολύ απ' όλα, αν πω οτι σταματάω εδώ και δε θα μείνω άλλη χρονιά. Κοιτώντας πίσω, νομίζω οτι άφησα κάτι. Ίσως είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, το σκέφτομαι, όχι να σταματήσω ακόμα, αλλά ας μη πω κάτι παραπάνω, θα δω το καλοκαίρι”.



Για τη φετινή πορεία και το “όπλο” της ομάδας, το βασικό συστατικό της επιτυχίας: “Γενικά η Θέρμη δε στέκεται ιδιαίτερα σε μονάδες και πρόσωπα. Κάθε χρόνο αλλάζουν αρκετά πρόσωπα. Αυτό που μένει ίσως είναι το πάρα πολύ καλό κλίμα που έχει χρόνια αυτή η ομάδα, οτι βγάζει μια υγεία, μέσα στα αποδυτήρια και έξω από αυτά, φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες δένονται, θέλουν να προσφέρουν, νιώθουν χρήσιμοι. Ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, είναι ομάδα. Η ομάδα δείχνει σταθερότητα. Θα αλλάξουν 2-3 άτομα, θα έρθουν άλλοι. Φεύγουν πρώτοι σκόρερ δυο χρονιές, αλλά αναπληρώνονται με παιδιά πιο νέα συνήθως. Παρόλα αυτά, η Θέρμη καταφέρνει να κρατά ένα πολύ καλό αγωνιστικό προφίλ. Θεωρώ οτι το οικογενειακό κλίμα που έχει, βγαίνει και στο γήπεδο. Θα ήθελα να αναφέρω παιδιά, όπως οι Τρόκας, Παναγιωτίδης, οι προπονητές, κάποια άλλοι παίκτες, να μη τους αδικώ. Έχουν δεθεί και αυτοί συναισθηματικά με την ομάδα. Βάζουν το οικονομικό σε δεύτερη μοίρα. Μένουν και προσφέρουν. Σίγουρα έχουν προτάσεις, αλλά προτιμούν να μείνουν στη Θέρμη. Όλα αυτά παίζουν το ρόλο τους”.



Για τη φιλοσοφία του Θερμαϊκού τα τελευταία χρόνια να δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς από χαμηλότερες κατηγορίες, ανοίγοντας πόρτες για σταδιοδρομία σε υψηλό επίπεδο: “Κάθε χρόνο μπαίνουν νέα πρόσωπα. Ακόμα και δυο παίκτες, γεννηθέντες το 2005 αν δε κάνω λάθος, χρησιμοποιήθηκαν φέτος. Μακάρι να είναι για αυτούς ένα σκαλοπάτι η Θέρμη, είναι σε μια καλή κατηγορία, μακάρι να φύγουν και πιο πάνω. Δε το συζητάμε. Δε νομίζω οτι ποτέ ο Θερμαϊκός έβαλε φρένο σε παίκτη, για να μη φύγει, να μη κάνει το άλμα για παραπάνω. Υπάρχει ταλέντο, είναι θετικό για τη Θέρμη οτι είναι μέσα στη Θεσσαλονίκη, έχει πολλές επιλογές παικτών και οικονομικές. Όπως ο Μπαλικτσής, που πήγε στον Ηρακλή και κάνει και αγώνες. Αν το δούμε ποδοσφαιρικά, έχει μάτια και απέξω αρκετά. Λειτουργεί σαν σκαλοπάτι, μακάρι και φέτος να φύγουν παιδιά, θα χαρούν όλοι να κάνουν το βήμα παραπάνω”.


Για την έλευση του βασικού χρηματοδότη Δημήτρη Αναστασιάδη μέσα στη σεζόν και αν βοήθησε, μαζί με τις προσθήκες του Γενάρη στο ρόστερ (όπως Θεοδωρίδης, Αλωπούδης, Μουτζούρης, Στοϊνοβιτς κ.α.): “Οπωσδήποτε βοήθησε και ψυχολογικά. Έγιναν και κινήσεις, βοήθησαν και τα παιδιά που ήρθανε. Έδωσε μια ηρεμία λίγο παραπάνω. Ήταν πρώτη χρονιά που μπήκαμε σε σενάρια παραμονής. Κάθε χρόνο είχαμε τελειώσει πολύ νωρίτερα. Όλη αυτή η σταθερότητα βοήθησε”.



Για το μήνυμά του για την επόμενη μέρα της Θέρμης, είτε τον βρει στην ομάδα, είτε όχι: “Θα έλεγα οτι έχουν μπει οι βάσεις, αν θέλει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω τα επόμενα χρόνια. Για ένα μήνυμα, να το στείλω στην τοπική κοινωνία της Θέρμης, θα ήθελα να αγκαλιάσει λίγο παραπάνω την ομάδα. Τώρα για το αν έχει τα φόντα για κάτι περισσότερο, είναι μια ομάδα μέσα στην πόλη. Δε νομίζω οτι έχει να ζηλέψει κάτι από τις ομάδες που είναι παραπάνω. Είναι και θέμα χρηματοδότη. Τι μεταγραφές θέλει να κάνει. Παίζουν πολλά ρόλο, αλλά πιστεύω οτι μπορεί να το υποστηρίξει”.


Για το ποιες νίκες θεωρεί... σταθμό φέτος, κάνοντας ένα “flash back” σε αυτή τη δύσκολη και απαιτητική σεζόν: “Πέρα από τα δυο τελευταία ματς που ήταν μονόδρομος η νίκη, δε γινόταν κάποιο άλλο αποτέλεσμα, νομίζω οτι τα ματς που μας κράτησαν ήταν η νίκη εντός με το Σοχό με 1-0 και το διπλό με τον Ορφέα Ξάνθης. Αν ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, πιστεύω οτι δε θα είχε κυλήσει έτσι η χρονιά. Θα είχες μείνει πίσω, θα ήσουν και ψυχολογικά πίσω. Ήταν δυο νίκες-κλειδί. Από ένα σημείο και μετά, όλα τα παιχνίδια είχαν γίνει τελικοί για εμάς. Βλέπαμε τις ομάδες που ήταν πιο κάτω να κερδίζουν διαρκώς, ανέβηκε πάρα πολύ το όριο σωτηρίας βαθμολογικά. Φτάσαμε σε πρωτάθλημα 22 αγωνιστικών να θες 32 βαθμούς για να σώζεσαι οριακά. Ήθελε σχεδόν 11 νίκες. Ήταν ματς-κλειδί αυτά που είπα γιατί ήμασταν οριακά στη ζώνη, στο μεσοδιάστημα και μας έδωσαν πνοή αυτές οι νίκες”.



Για το αν φοβήθηκε η ομάδα μετά από τις σερί ήττες οτι μπορεί να μην τα καταφέρει και εντέλει υποβιβαστεί: “Βέβαια, όταν το πρωτάθλημα δεν κρίνεται από τα δικά σου αποτελέσματα, ξέρεις οτι και το απόλυτο να κάνεις, πάλι μπορεί να μη σωθείς. Εννοείται. Σε ένα σημείο, πριν τον Αγροτικό Αστέρα, το είχαμε και σχεδόν σίγουρο οτι μάλλον δε θα σωζόμασταν. Ήρθαν θετικά για εμάς κάποια αποτελέσματα άλλων ομάδων. Κερδίσαμε και την τελευταία αγωνιστική δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα, θα σωζόμασταν”.



Για τον ενεργό ρόλο του στο Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε πρόσφατα: “Είναι νεοσύστατος, μετρά μέρες. Τώρα βγήκε ο ΑΦΜ και αναγνωρίστηκε ο σύνδεσμος. Έγινε μια κίνηση με πρόεδρο τον Γιώργο Πολυζωίδη, με κάποια ακόμα άτομα και εμένα μέσα σε αυτά. Να ιδρύσουμε, να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα περισσότερα για την υγεία και την ασφάλεια των παικτών, για ακατάλληλα γήπεδα. Έχει πράγματα που μπορούμε να διεκδικήσουμε για τη βελτίωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Δεν αριθμεί ακόμα μέλη, δεν έχει γίνει ακόμα ανοιχτό προς όλους, σε λίγο καιρό θα γίνει και αυτό, να μπορούν να εγγράφονται. Υπάρχει αισιοδοξία, το δημιουργήσαμε με χαρά. Ίσως έπρεπε να γίνει και νωρίτερα, με τις συνθήκες του κορονοϊού, να έχει ένα λόγο ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής. Δεν θέλουμε να κάνουμε τον αντίλογο. Και η Ένωση κινείται προς την κατεύθυνση τη δική μας. Κάναμε αρκετές συζητήσεις και με την ΕΠΣΜ και τον πρόεδρο κ. Σάββα Δημητριάδη. Έχουμε το ίδιο σκεπτικό, απλά όσο μπορούμε και εμείς να πιέσουμε να βελτιωθούν κάποιες συνθήκες λίγο περισσότερο. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε και φιλανθρωπική δράση, προσεχώς είναι να κλειστεί και ένα φιλικό με την εθνική ενόπλων, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, δεν είναι επίσημο και δε το λέω 100%”.

*Την Παρασκευή στη Θέρμη έγινε ένα αποχαιρετιστήριο μπάρμπεκιου στο γήπεδο για το ποδοσφαιρικό τμήμα και έπεσε η αυλαία για τη φετινή σεζόν, με τον προγραμματισμό να ξεκινά σύντομα για τους “πράσινους”.

φωτο αρχείου από Χριστίνα Γεωργιάδου, Φένια Χρηστίδου




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περσίδης: “Ο σχεδιασμός της Δόξας Δράμας ήδη ξεκίνησε έτσι – Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια”

Χανιώτη| Τέσσερις αποχωρήσεις – Ενσωματώθηκε ο Μουριέλ

Αποσύρεται στα 40 ο Σερραίος γκολκίπερ, Βαγγέλης Πίτκας – Ποιος ο νέος του ρόλος στη Χαλκιδική