Λευκαρίτης: “Θα θυμάται πολλά χρόνια η Χανιώτη την άνοδο στη Γ΄ Εθνική – Ώρα να σταματήσω”

 




Στην εκπομπή Primo Secondo” του City of Primo 106.1” μίλησε ο αρχηγός της Χανιώτης, Χρύσανθος Λευκαρίτης, ο 38χρονος Κύπριος μεσοεπιθετικός, που πρωταγωνίστησε με την εμπειρία του στην ιστορική άνοδο στη Γ΄ Εθνική για τα “τσακάλια”, πρώτη στα χρονικά. 

Ο Λευκαρίτης, που στη δεύτερη θητεία του στους Χαλκιδικιώτες (πριν τρία χρόνια η πρώτη) ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας με 12 γκολ (17 είχε συνολικά ο Σκέμπι, που ήρθε στην ομάδα του Γιώργου Καδόπουλου το χειμώνα, έχοντας 8 γκολ στη Χανιώτη και 9 νωρίτερα στα Μουδανιά) αναφέρθηκε στο χρονικό της ονειρικής σεζόν ως την υπέρβαση, αλλά αποκάλυψε και την είδηση-βόμβα, ότι πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση!

Ο Χρύσανθος Λευκαρίτης αναφέρθηκε ακόμα στην επόμενη μέρα της Χανιώτης στο πρωτόγνωρο ταξίδι στη Γ΄ Εθνική, χωρίς αυτόν πλέον (υπενθυμίζεται οτι ήδη έφυγε και ο Περικλής Βελλίνης, που ανακοινώθηκε από τον Απόλλωνα Ευρωπού, στο τοπικό Κιλκίς), χαρακτήρισε “κλειδί” τα διπλά με Νίκη Πολυγύρου (στην κανονική περίοδο) και Αναγέννηση Επανομής (στα πλέι οφ), παραδέχτηκε οτι η άνοδος δεν ήταν εξαρχής στο... σημάδι, ούτε ήταν αυτοσκοπός, ενώ ακόμα μίλησε για την παρουσία του στην εθνική mini football (6X6), ως αρχηγός της τα τελευταία 9 χρόνια, αλλά και τις ακαδημίες και γήπεδα με τα οποία καταπιάνεται, με “συνέταιρους” τους Μάριο Κράββαρη και Χρήστο Φάκκα.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του άλλοτε άσου των Θερμαϊκού Θέρμης (δυο θητείες), Απόλλωνα Καλαμαριάς (επίσης είχε άνοδο), Μακεδονικού, ΠΑΟΝΕ, Αετού Βασιλικών, Αιολικού, Νίκης Πολυγύρου, Εθνικού Ν. Αγιονερίου και Ανόρθωσης:

Για τις πρώτες σκέψεις μετά την ιστορική διάκριση με τα “τσακάλια”: “Μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα προσπάθειας, ο στόχος επετεύχθη. Ζει μεγάλες στιγμές η Χανιώτη, είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα παιδιά που είναι εκεί τόσα χρόνια στην ομάδα. Δεν είχε πάρει ποτέ ούτε το πρωτάθλημα στην Α1 Χαλκιδικής, τώρα ανέβηκε στις εθνικές κατηγορίες. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, αν λάβουμε υπόψη οτι με τον κορονοϊό δυο χρόνια τα παιδιά δεν έπαιζαν μπάλα, ήταν μεγάλο διάστημα. Ήταν κάτι πολύ δύσκολο η μετάβαση, για όλες τις ομάδες φυσικά και αυτό το γεγονός δίνει μεγαλύτερες διαστάσεις στην επιτυχία. Να πω την αλήθεια, δεν ήταν αυτοσκοπός από την αρχή η άνοδος στις εθνικές κατηγορίες. Ήρθε στο πέρασμα του χρόνου. Ξέραμε όμως οτι έχουμε πολύ καλή ομάδα για να το διεκδικήσουμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα εκπροσωπήσει η Χανιώτη το νομό Χαλκιδικής σε μια Γ΄ Εθνική, που πλέον είναι πιο δύσκολη την επόμενη χρονιά. Με την αναδιάρθρωση έγιναν 4 όμιλοι με 18 ομάδες. Σίγουρα είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για αυτό”.



Για τη σημασία ιστορικών ανόδων με ομάδες από μικρότερες κοινωνίες, που δεν έχουν ποδοσφαιρική παράδοση, όπως άλλα μεγαθήρια που πετυχαίνουν ίδιους στόχους, αλλά σε άλλες συνθήκες: “Σίγουρα για παράδειγμα μια άνοδος που είχα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς μας έχει σημαδέψει, ιστορική ομάδα, πέρασε δύσκολα χρόνια. Ωστόσο, για μια ομάδα όπως η Χανιώτη, που ίσως να μην της δινόταν ποτέ η ευκαιρία να το κάνει, όταν είσαι μέρος αυτής της ιστορίας, σίγουρα είναι κάτι πιο σημαντικό. Θα σε θυμούνται στην τοπική κοινωνία για πάρα πολλά χρόνια. Μπορεί να έγινε πραγματικότητα το όνειρο της διοίκησης, που δίνει χρόνο, κόπο και χρήμα, χωρίς να έχει κέρδος, όπως όλες οι διοικήσεις του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου πιστεύω και τους αξίζει ένα μπράβο, που ωθούν τα παιδιά στον αθλητισμό, το δύσκολο ωστόσο νομίζω είναι η επόμενη μέρα. Η ευθύνη είναι μεγάλη, για να εκπροσωπήσουν επάξια την ομάδα και το Νομό Χαλκιδικής. Χρειάζεται σοβαρός προγραμματισμός, για να είναι έτοιμη η ομάδα, να εκπροσωπήσει επάξια και να έχει αξιοπρεπή παρουσία. Ζητούμενο δεν είναι απλά να παίξεις μια χρονιά και να εξαφανιστείς, αλλά να προσπαθήσεις να σταθείς και να είσαι αξιοπρεπής. Όχι όπως ορισμένες ομάδες, που έρχονται και εξαφανίζονται μέσα σε μια χρονιά. Να καθιερωθείς, όσο μπορείς, δεν είναι κάτι εύκολο, με 18 ομάδες, 34 αγωνιστικές με ταξίδια δεν είναι κάτι απλό”.




Για το αν τους υποτίμησαν κάποιοι αντίπαλοι, δε τους υπολόγιζαν τόσο και τους αιφνιδίασαν: “Δε νομίζω οτι δε μας υπολόγιζαν. Φάνηκε από την αρχή οτι υπάρχει πολλή ποιότητα στην ομάδα, αν και υπήρχαν πολλές δυσκολίες. Ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να μη ξεχνάμε, άλλοι έχουν δουλειές, έχουμε πολλούς μικρούς, φοιτητές, με τα μαθήματά τους, ήταν πολύ δύσκολο και το να μαζεύεσαι για προπόνηση. Νομίζω οτι στη διάρκεια της χρονιάς δείξαμε οτι παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και είναι κάτι που νομίζω αναγνωρίστηκε από όλη τη Χαλκιδική. Μετά το γεγονός οτι πήραμε το πρωτάθλημα, όντως δεν μας υπολόγιζαν τόσο στις τρεις ομάδες που θα ανέβουν στα μπαράζ. Ήταν δυο ομάδες που ξεχώρισαν από την αρχή, λόγω ρόστερ και μπάτζετ, ο Αστέρας Τριποτάμου και ο Σβορώνος, ήταν πραγματικά δυο καλές ομάδες. Κάναμε αρκετά καλά παιχνίδια, νομίζω ήταν πανάξια η άνοδος της ομάδας. Παίξαμε καλό ποδόσφαιρο και ανταμειφθήκαμε για αυτό”.


Για τις νίκες-ορόσημο μέσα στη σεζόν, που μεγάλωσε την πίστη οτι η υπέρβαση είναι τελικά απόλυτα εφικτή: “Στη διάρκεια της χρονιάς το πιο σημαντικό παιχνίδι ήταν μέσα στον Πολύγυρο, που διεκδικούσε μαζί με τη Βαρβάρα την πρωτιά, δυο πολύ καλές ομάδες. Ο Αετός Βαρβάρας μας πήρε και το Κύπελλο, στον τελικό στην παράταση. Ήταν πολύ καλή ομάδα φέτος. Νομίζω το διπλό στον Πολύγυρο στην κανονική διάρκεια ήταν το κλειδί και στα μπαράζ το διπλό στην Επανομή ήταν το πιο κρίσιμο. Εκεί και εμείς και η Επανομή ξέραμε οτι όποιος κερδίσει θα είχε ένα μικρό πλεονέκτημα και όποιος έχανε θα ήταν πολύ δύσκολο. Νομίζω εκεί ήταν το πιο σημαντικό”.



Για το σύστημα να ανεβαίνουν μόνο 3 στους 7 πρωταθλητές: “Είναι δύσκολο να παίρνεις πρωτάθλημα και να μην ανεβαίνεις κατηγορία. Την επόμενη χρονιά δε ξέρω πώς θα είναι η μετάβαση από τα τοπικά στη Γ΄ Εθνική με την αναδιάρθρωση. Νομίζω είναι κρίμα μια ομάδα να παίρνει πρωτάθλημα και να μην ανεβαίνει απευθείας. Ελπίζω να το δουν οι υπεύθυνοι και να το φτιάξουν λίγο διαφορετικά”.



Για το πώς βίωσαν οι ίδιοι την επιτυχία, τις αντιδράσεις που εισέπραξαν στο χωριό, αν τους υποδέχτηκαν σαν ήρωες και αν νιώθουν οτι η Χανιώτη εκπροσωπεί πια όλη τη Χαλκιδική σε υψηλό επίπεδο, είναι υπόθεση όλου του νομού: “Ήταν πολύ μακρινά όλα αυτά, πριν τρία χρόνια που ήμουν ξανά στην ομάδα και ήμασταν και πάλι καλοί. Δεν πίστευα οτι μπορεί να σκεφτήκαν τότε πως θα ανέβει η ομάδα στη Γ΄ Εθνική. Νομίζω οτι οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ χαρούμενοι και ευτυχισμένοι για το γεγονός αυτό. Εισπράττω εγώ, από τον κόσμο και τη διοίκηση, οτι είναι πολύ περήφανοι που θα εκπροσωπήσουν τη Χαλκιδική, μια ομάδα που δεν ήταν τόσο αναγνωρίσιμη σε τοπικό επίπεδο. Ξέρουμε την Τρίγλια, έχει ανέβει ο Πολύγυρος σε εθνικές κατηγορίες, η Βαρβάρα που ανέβηκε. Τη Χανιώτη δε την υπολόγιζε κανένας. Για αυτό το λόγο, νομίζω οτι νιώθουν αρκετή υπερηφάνεια και ευθύνη πλέον για να γίνει σωστά το επόμενο βήμα”.




Για το ποιο θεωρεί το ατού και το όπλο στη φετινή Χανιώτη: “Η ομάδα είχε περισσότερους νεαρούς, αλλά οι έμπειροι νομίζω τους βοηθήσαμε αρκετά, να κάνουμε ένα σύνολο που να ξέρει τι να παίρνει μέσα στον αγώνα. Ο Πολυζωίδης, ο Αλέξης, που ήρθε το Γενάρη και βοήθησε σε όλα τα επίπεδα, ο Μπέλλος, ο Ταμπός ο τερματοφύλακας, είχαμε 4-5 έμπειρα παιδιά. Αλλά οι περισσότεροι νομίζω ήταν νεαροί, παιδιά 20 με 22 ετών. Πραγματικά χαίρομαι για αυτούς, έχουν μεγάλη ευκαιρία να παίξουν σε μια εθνική κατηγορία και γιατί όχι να είναι το σκαλοπάτι τους, για να παίξουν επαγγελματικά τα επόμενα χρόνια. Και νομίζω αυτή είναι η ουσία, το να παίζουν νεαρά παιδιά και να αρπάξουν την ευκαιρία. Είναι πολύ σημαντική ευκαιρία και όσοι είναι εκεί θα τους βοηθήσουν. Για εμάς ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, αλλά ελπίζω να μείνουν αρκετοί νεαροί. Φυσικά, θα χρειαστούν και κάποιοι έμπειροι παίκτες, είναι δύσκολη κατηγορία, με ιστορικές ομάδες που ξέρουν τη Γ΄ Εθνική, όπως είναι ο Θερμαϊκός, η Μηχανιώνα, ο Πανδραμαϊκός, η Δόξα Δράμας. Θα είναι δύσκολο πρωτάθλημα και θα χρειαστεί σίγουρα κάποια ενίσχυση”.




Για το αν εκτιμά οτι χρειάζονται πολλές αλλαγές για ποιοτική αναβάθμιση, αφού αλλάζουν σημαντικά στάνταρ, δεδομένα, επίπεδο και ανταγωνισμός: “Σίγουρα θα χρειαστεί ενίσχυση, είναι αναπόφευκτο, είναι πολύ διαφορετική κατηγορία, με δυσκολίες. Πρέπει να έρθουν έμπειρα παιδιά, που θα ξέρουν την κατηγορία, για να βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει το στόχο, που σίγουρα θα πρέπει να είναι η σωτηρία, αφού πέφτουν 6 από τις 18 ομάδες. Είναι δεδομένο οτι θα είναι πολύ δύσκολη και η σωτηρία. Νομίζω οτι πάλι στόχος πρέπει να είναι να συνεχίσουν να παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο και με τα παιδιά που θα έρθουν, όπως παίξαμε φέτος. Μέσα από αυτό νομίζω οτι θα έρθει και η σωτηρία για την ομάδα. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά του τοπικού από τη Γ΄ Εθνική. Κάθε εβδομάδα θα είναι δύσκολο το παιχνίδι, θα υπάρχουν ταξίδια. Θα υπάρχουν δύσκολες συνθήκες. Μη ξεχνάμε οτι δε μπορεί να πάρει άδεια το γήπεδο στη Χανιώτη, δε θα παίζει εκεί η ομάδα, δε μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Ή στην Καλλιθέα, ή στην Κασσάνδρα, θα πρέπει να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, για να μπορεί να παίξει η ομάδα εκεί. Οι περισσότεροι παίκτες είναι από τη Θεσσαλονίκη, οπότε υπάρχει και το γηπεδικό θέμα με τις προπονήσεις. Πρέπει να βρεθεί κάποιο γήπεδο στη Θεσσαλονίκη, ή να γίνεται μετάβαση στη Χαλκιδική. Κάποια πράγματα στην οργάνωση είναι αντικειμενικά δύσκολα, αλλά πιστεύω οτι θα βρεθεί λύση. Αν ο προγραμματισμός γίνει έγκαιρα, νομίζω η ομάδα θα είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει”.


Για το αν γυρνώντας το... ρολόι πίσω κατά ένα χρόνο, θα ήταν άθλος και έκπληξη αυτό το άλμα, βάσει των συνθηκών και αν ο οδηγός την επόμενη χρονιά θα είναι ο ενθουσιασμός και η δίψα, για παρουσία σε αχαρτογράφητα ύδατα, με σημαντικούς αντιπάλους: Πριν ένα χρόνο δε πιστεύω κάποιος να το έλεγε και να το πίστευε 100%, οτι μπορεί να πάρει την άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Το να πάρει το πρωτάθλημα ίσως να το λέγανε. Σίγουρα ο ενθουσιασμός, που θα μπει η ομάδα σε κάτι καινούριο, θα βοηθήσει. Όμως είναι δύσκολη κατηγορία για την Χανιώτη, επειδή δεν έχει τις γνώσεις, θα πρέπει να έρθουν κάποιοι άνθρωποι, που θα γνωρίζουν το αντικείμενο και την κατηγορία, ούτως ώστε να γίνει ο σωστός προγραμματισμός και να είναι η ομάδα έτοιμη. Πιστεύω θα γίνει”.



Για το πως βλέπει ο ίδιος την επόμενη μέρα για εκείνον: “Ευτυχώς κάναμε μια καλή χρονιά, γιατί πιστεύω οτι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όσο και να μη θέλω να το δεχτώ. Είναι κάτι πολύ δύσκολο το να σταματήσεις, η μετάβαση ποτέ δεν είναι εύκολη, όταν παίζεις πάνω από 20 χρόνια και έχεις συνηθίσει σε αυτό, να περιμένεις την Κυριακή να έρθει ο αγώνας. Το λέω συνέχεια σε φίλους και γνωστούς για να το δεχτώ ο ίδιος πιο εύκολα, να το συνειδητοποιήσω. Νομίζω ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, για να σταματήσω και να ασχοληθώ με την προπονητική, που πάντα ήθελα να κάνω. Πέντε άνοδοι, νομίζω θα κλείσει ωραία η καριέρα, ήταν η πέμπτη άνοδος με κάποια ομάδα και να δώσω βήμα σε πιο νεαρούς παίκτες, να έρθουν και να συνεχίσουν. Την πήρα την απόφαση, να σταματήσω και να ασχοληθώ με την προπονητική. Νομίζω είναι καλό να ξέρεις πότε να σταματήσεις. Χαίρομαι που η τελευταία χρονιά έρχεται με ένα πρωτάθλημα και μια άνοδο, με μια ομάδα που όπως είπαμε δεν ήταν τόσο αναγνωρίσιμη και θα γίνει γνωστή. Ελπίζω το επόμενο βήμα της προπονητικής να γίνει με σωστές συνθήκες, για να βοηθήσω από εκείνο το πόστο”



Για τις ακαδημίες και τα γήπεδα, που διατηρεί με Μάριο Κράββαρη και Χρήστο Φάκκα και ασχολείται καθημερινά αρκετές ώρες: “Είμαστε φίλοι και ξεκινήσαμε μαζί πριν πέντε χρόνια την προσπάθεια, έχουμε υπάρξει και συμπαίκτες. Πήραμε τα γήπεδα, Joga Bonito πλέον, τα παλιά FFF, κάναμε και τη δική μας ακαδημία και ασχολούμαστε με τον παιδικό αθλητισμό. Ο,τι καλύτερο νομίζω μπορεί να κάνει κάποιος και να έχει εποικοδομητικό έργο στην παιδική ηλικία. Είναι πολύ σημαντικό να είναι τα παιδιά στον αθλητισμό. Ξεκινήσαμε από το μηδέν, τώρα έχουμε 140 παιδιά περίπου. Έχουμε ακόμα τρεις προπονητές, είναι όλοι ενεργοί ποδοσφαιριστές, ο Σπύρος Σαραγιώτης του Μακεδονικού, ο Γιώργος Κουτσικοβαγγέλης του Ποσειδώνα Μηχανιώνας και ο Στέφανος Παναγιωτίδης του Θερμαϊκού Θέρμης. Είναι όλοι ενεργοί ποδοσφαιριστές, της Γ΄ Εθνικής οι περισσότεροι, νεαροί, που είναι πρότυπα για τα δικά μας παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος μας, να έχουμε προπονητές που έχουν ήθος, γιατί εκτός από καλοί προπονητές βλέπουμε να είναι σωστοί παιδαγωγοί, για να δώσουν αυτά που πρέπει στους μικρούς μας αθλητές. Είμαστε κάθε μέρα, εκεί στη στροφή αεροδρομίου και ασχολούμαστε με την ακαδημία μας”.


Για την Εθνική mini football, 6X6, με συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Κώστα Κατσουράνη και Στράτο Φούσκα, όπου είναι αρχηγός ο ίδιος και διατηρεί και τη γαλανόλευκη σε υψηλό επίπεδο:Είμαι αρχηγός της εθνικής σχεδόν 9 χρόνια, από το 2013, κλείνω δεκαετία του χρόνου. Γίνεται ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα κάθε χρόνο, παλιά ήταν ευρωπαϊκό το επίπεδο. Λόγω κορονοϊού το τελευταίο ήταν το 2019 στο Ρέθυμνο, όπου σε γεμάτο γήπεδο, με 5.000 κόσμο, με Κατσουράνη και Φούσκα όπως είπατε πήραμε την τρίτη θέση, ανάμεσα σε 40 και πλέον χώρες. Ήταν νομίζω μεγάλη επιτυχία. Το φετινό θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου στη Βουδαπέστη και ελπίζω να έχουμε μια ανάλογη πορεία. Είναι μια πολύ μεγάλη διοργάνωση πλέον, σε υψηλό επίπεδο. Πάρα πολλοί παλιοί επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι σε αυτές τις εθνικές. Νομίζω είμαστε έτοιμοι για μια επόμενη διοργάνωση το Σεπτέμβριο, εκεί νομίζω θα συνεχίσω κανά δυο χρόνια ακόμα”.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περσίδης: “Ο σχεδιασμός της Δόξας Δράμας ήδη ξεκίνησε έτσι – Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια”

Χανιώτη| Τέσσερις αποχωρήσεις – Ενσωματώθηκε ο Μουριέλ

Αποσύρεται στα 40 ο Σερραίος γκολκίπερ, Βαγγέλης Πίτκας – Ποιος ο νέος του ρόλος στη Χαλκιδική